Kaczka na pęczotto z sosem truskawkowym
Wyszukana równowaga w tym daniu wynika z połączenia delikatnego mięsa ze słodkawym sosem truskawkowym. Wykwintna propozycja nie tylko na uroczysty obiad.
Składniki:
Składniki
2 piersi kaczki, każda po ok. 300 g
kilka plastrów grillowanego ananasa
MARYNATA:
skórka starta z 1 pomarańczy (tylko zewnętrzna część skórki),
sok wyciśnięty z ½ pomarańczy
posiekany mały ząbek czosnku
1 mała posiekana cebulka szalotka
1 płaska łyżeczka tartego imbiru
½ szklanki (125 ml) czerwonego wina
PĘCZOTTO:
1 szklanka pęczaku
ok. 2 szklanki mleka,
sól,
pieprz,
łyżka jogurtu naturalnego,
łyżka masła.
SOS TRUSKAWKOWY:
1 łyżka octu balsamicznego,
2 łyżki dżemu truskawkowego wysoko słodzonego,
sól,
świeżo zmielony czarny pieprz,
cukier
3-4 duże i dojrzałe truskawki
Sposób wykonania:
Pierś kaczki płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórkę nacinamy na ukos, w rąby. Nacieramy skórką z pomarańczy, następnie czosnkiem, szalotką i imbirem.
Aby poznać kolejne kroki gotowania pobierz aplikację Philipiak Home, w której odkryjesz przepisy wykonywane w naczyniach Versatile.
Jak to zrobić?
Zeskanuj kod QR
Pobierz aplikację na swój telefon
Zarejestruj się w aplikacji Philipiak Home i korzystaj z pełnej treści przepisów naczyń Versatile