Jagodzianki
To słodkie drożdżowe bułeczki obficie wypełnione letnimi, leśnymi jagodami i posypane chrupiącą kruszonką. Są tak tradycyjnym polskim wypiekiem, że obchodzą nawet swoje święto, które przypada drugiego lipca.
Składniki:
400g jagód
340g mąki
80g masła
145g cukru
190g mleka
15g drożdży
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 żółtko i 1 jajko
15g cukru waniliowego
Sposób wykonania:
Do miski dodaj 35g cukru, 35g mąki i 35g masła. Składniki na kruszonkę wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki. Zachowaj 1 łyżkę mleka na później resztę podgrzej i rozpuść w nim drożdże i 70g cukru. Dodaj resztę składników na ciasto, oprócz masła. Wyrabiaj ciasto.
Aby poznać kolejne kroki gotowania pobierz aplikację Philipiak Home, w której odkryjesz wszystkie przepisy na Cookover.
Jak to zrobić?
Zeskanuj kod QR
Pobierz aplikację na swój telefon
Zarejestruj się w aplikacji Philipiak Home i korzystaj z pełnej treści przepisów na Cookover
Aby poznać kolejne kroki gotowania pobierz aplikację Philipiak Home, w której odkryjesz wszystkie przepisy na Cookover.
Jak to zrobić?
Zeskanuj kod QR
Pobierz aplikację na swój telefon
Zarejestruj się w aplikacji Philipiak Home i korzystaj z pełnej treści przepisów na Cookover