Przepisy Fornello

Jagodzianki

To słodkie drożdżowe bułeczki obficie wypełnione letnimi, leśnymi jagodami i posypane chrupiącą kruszonką. Są tak tradycyjnym polskim wypiekiem, że obchodzą nawet swoje święto, które przypada drugiego lipca.

 

Składniki:

400g jagód
340g mąki
80g masła
145g cukru
190g mleka
15g drożdży
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 żółtko i 1 jajko
15g cukru waniliowego


Sposób wykonania:

Do miski dodaj 35g cukru, 35g mąki i 35g masła. Składniki na kruszonkę wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki. Zachowaj 1 łyżkę mleka na później resztę podgrzej i rozpuść w nim drożdże i 70g cukru. Dodaj resztę składników na ciasto, oprócz masła. Wyrabiaj ciasto.

Aby poznać kolejne kroki gotowania pobierz aplikację Philipiak Home, w której odkryjesz wszystkie przepisy na Cookover.



Jak to zrobić?

Zeskanuj kod QR

Pobierz aplikację na swój telefon

Zarejestruj się w aplikacji Philipiak Home i korzystaj z pełnej treści przepisów na Cookover

 

 

 

Aby poznać kolejne kroki gotowania pobierz aplikację Philipiak Home, w której odkryjesz wszystkie przepisy na Cookover.

Jak to zrobić? Zeskanuj kod QR Pobierz aplikację na swój telefon Zarejestruj się w aplikacji Philipiak Home i korzystaj z pełnej treści przepisów na Cookover