Dorsz z sałatką z kaszy gryczanej i salsą z kolendry
Dorsz z sałatką z kaszy gryczanej i pomidorową salsą jest przykładem wzorcowo skomponowanego, urozmaiconego dania. Wyróżnia się ono szczególnie wysoką wartością odżywczą – sporą ilością białka, witamin, magnezu (kasza gryczana) oraz jodu (dorsz).
Składniki:
600 g filetu z dorsza
8 gałązek tymianku
300 g ugotowanej kaszy gryczanej
5 łyżek uprażonych pistacji
3 ząbki czosnku
100 g groszku cukrowego
5 świeżych pomidorów ze skórką
1 papryczka chili
3 łyżki posiekanej kolendry
4 łyżki oliwy ekstra virgin
1 limonka
sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Dorsza marynuj w oliwie i świeżym tymianku. Ułóż go na patelni wyłożonej pergaminem z plastrami czosnku. Przykryj pokrywą i podgrzewaj na ogniu przez ok. 10–15 min.
Aby poznać kolejne kroki gotowania pobierz aplikację Philipiak Home, w której odkryjesz wszystkie przepisy na Cookover.
Jak to zrobić?
Zeskanuj kod QR
Pobierz aplikację na swój telefon
Zarejestruj się w aplikacji Philipiak Home i korzystaj z pełnej treści przepisów na Cookover