Przepisy Versatile

Pieczone tofu z kolorowymi sałatami

Niektórzy unikają potraw na bazie nasion soi, gdyż są one ciężkostrawne i mają działanie wzdymające. Tofu, czyli serek z mleka sojowego, nie obciąża przewodu pokarmowego tak jak soja, a jednocześnie posiada podobne do niej walory zdrowotne. Badania kliniczne pokazują, że białko sojowe pomaga obniżyć poziom cholesterolu całkowitego.

 

Składniki:

500 g tofu
150 g kolorowe sałaty
50 ml olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
100 g suszone pomidory w zalewie
1 łyżeczka sosu sojowego
3 ząbki czosnku
80 g sałaty rukoli
2 łyżki uprażonych pestek dyni
20 g kapary
1 łyżka oleju słonecznikowego
120 ml oliwy z oliwek ekstra virgin
1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
1 łyżeczka musztardy
1 limonka


Sposób wykonania:

Tofu pokrój w słupki o przekroju kwadratu (1,5–1,5 cm). Marynuj w posiekanym czosnku i oleju słonecznikowym. Ułóż na pergaminie i piecz w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez ok. 15 min.

Aby poznać kolejne kroki gotowania pobierz aplikację Philipiak Home, w której odkryjesz wszystkie przepisy na Cookover.



Jak to zrobić?

Zeskanuj kod QR

Pobierz aplikację na swój telefon

Zarejestruj się w aplikacji Philipiak Home i korzystaj z pełnej treści przepisów na Cookover