Chorwacka sarma

Składniki:

  • 2 torebki ryżu długoziarnistego, 
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 
  • 4-5 łyżeczek suszonego majeranku, 
  • 2-3 łyżeczki suszonych ziół wg uznania, 
  • świeżo mielony pieprz (sporo),
  • 1 jajko,
  • bulion drobiowy,
  • koncentrat pomidorowy,
  • główka kiszonej kapusty.

Sposób wykonania:

Kroimy cebulę w talarki, następnie podsmażamy na łyżce oleju i mieszamy z mięsem, ugotowanym ryżem oraz przyprawami. Farsz nakładamy na liście ukiszonej kapusty i zawijamy jak gołąbki. Układamy je dużym garnku (może być warstwowo) i zalewamy bulionem (do ok. połowy). Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem przez ok. 1.5 h. Podajemy np. z zielonym groszkiem.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia Sabbiata z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej