Chorwacka sarma
Składniki:
- 2 torebki ryżu długoziarnistego,
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 4-5 łyżeczek suszonego majeranku,
- 2-3 łyżeczki suszonych ziół wg uznania,
- świeżo mielony pieprz (sporo),
- 1 jajko,
- bulion drobiowy,
- koncentrat pomidorowy,
- główka kiszonej kapusty.
Sposób wykonania:
Kroimy cebulę w talarki, następnie podsmażamy na łyżce oleju i mieszamy z mięsem, ugotowanym ryżem oraz przyprawami. Farsz nakładamy na liście ukiszonej kapusty i zawijamy jak gołąbki. Układamy je dużym garnku (może być warstwowo) i zalewamy bulionem (do ok. połowy). Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem przez ok. 1.5 h. Podajemy np. z zielonym groszkiem.