Chowder kukurydziany z chorizo
Autorski przepis Dawida Budzicha
Dawid Budzich

Składniki:

  • 3 kolby młodej kukurydzy 
  • 100 g chorizo
  • 100 g cebuli szalotki 
  • 100 ml białego wytrawnego wina 
  • 25 g kaparów 
  • 1 cebulka dymka
  • 200 g polędwicy z dorsza 
  • 3-4 krewetki

Sposób przyrządzenia:

  1. Ziarna kukurydzy ścinamy z kolb.
  2. Do kielicha przekładamy posiekaną szalotkę i pokrojone w kostkę chorizo, dodajemy połowę kukurydzy, białe wino, 100 ml wody i włączamy funkcję kukurydza (10 min).
  3. Po około 8 minutach dodajemy pozostałą kukurydzę oraz kapary.
  4. Na talerz wykładamy chowder, posypujemy grubo pokrojoną dymką. Podajemy jako dodatek do ryb i owoców morza.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej