Delikatnie pieczony  łosoś z pesto z rukoli  i sosem tzatziki
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 4 porcje)

  • 400 g filetu z łososia 
  • 80 g sałaty rukoli 
  • 2 łyżki orzechów sosnowych 
  • 70 ml oliwy z oliwek ekstra virgin
  • 2 sparzone i obrane ze skórki pomidory 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • ok. 100 g mieszanych sałat 
  • 100 ml jogurtu greckiego naturalnego 
  • 100 g świeżego ogórka
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty

Sposób wykonania:

Łososia kroimy na 4 porcje. Smarujemy delikatnie oliwą i posypujemy startą skórką z cytryny. Wstawiamy do piekarnika (koniecznie na pergaminie) i pieczemy godzinę w temperaturze 56 stopni. Pomidory kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i smarujemy oliwą z czosnkiem pokrojonym w plastry. Układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 80 stopni przez ok. 3 godz. (można zastąpić suszonymi). Rukolę i orzechy sosnowe siekamy, dodajemy ok. 3 łyżki oliwy, po czym dodajemy upieczone pomidory pokrojone w drobną kostkę. Ogórka kroimy wzdłuż, wycinamy gniazda nasienne i miąższ, kroimy w plasterki. Dodajemy posiekany czosnek, miętę i jogurt. Dokładnie mieszamy. Łososia podajemy z pesto z rukoli i sosem tzatziki.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej