Delikatnie pieczony łosoś z pesto z rukoli i sosem tzatziki
Składniki (na 4 porcje)
- 400 g filetu z łososia
- 80 g sałaty rukoli
- 2 łyżki orzechów sosnowych
- 70 ml oliwy z oliwek ekstra virgin
- 2 sparzone i obrane ze skórki pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- ok. 100 g mieszanych sałat
- 100 ml jogurtu greckiego naturalnego
- 100 g świeżego ogórka
- 1 łyżeczka posiekanej mięty
Sposób wykonania:
Łososia kroimy na 4 porcje. Smarujemy delikatnie oliwą i posypujemy startą skórką z cytryny. Wstawiamy do piekarnika (koniecznie na pergaminie) i pieczemy godzinę w temperaturze 56 stopni. Pomidory kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i smarujemy oliwą z czosnkiem pokrojonym w plastry. Układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 80 stopni przez ok. 3 godz. (można zastąpić suszonymi). Rukolę i orzechy sosnowe siekamy, dodajemy ok. 3 łyżki oliwy, po czym dodajemy upieczone pomidory pokrojone w drobną kostkę. Ogórka kroimy wzdłuż, wycinamy gniazda nasienne i miąższ, kroimy w plasterki. Dodajemy posiekany czosnek, miętę i jogurt. Dokładnie mieszamy. Łososia podajemy z pesto z rukoli i sosem tzatziki.