Dorsz z sałatką  z kaszy gryczanej  i salsą z kolendry
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 4 porcje)

  • 600 g filetu z dorsza 
  • 8 gałązek tymianku
  • 300 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 5 łyżek uprażonych pistacji
  • 3 ząbki czosnku 
  • 100 g groszku cukrowego
  • 5 świeżych pomidorów ze skórką
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 4 łyżki oliwy ekstra virgin
  • 1 limonka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Dorsza marynujemy w oliwie i świeżym tymianku. Układamy na patelni wyłożonej pergaminem z plastrami czosnku. Przykrywamy pokrywą i podgrzewamy na ogniu przez ok. 10 min. Ugotowaną kaszę gryczaną mieszamy z oliwą, pokruszonymi pistacjami, posiekanym ząbkiem czosnku i otartą skórką z limonki. Doprawiamy odrobiną soli. Pomidory kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w drobną kostkę i doprawiamy oliwą i papryczką chili. Dodajemy kolendrę i odrobinę soli. Dorsza podajemy z sałatką z kaszy i salsą z kolendry.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej