Dorsz z sałatką z kaszy gryczanej i salsą z kolendry
Składniki (na 4 porcje)
- 600 g filetu z dorsza
- 8 gałązek tymianku
- 300 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 5 łyżek uprażonych pistacji
- 3 ząbki czosnku
- 100 g groszku cukrowego
- 5 świeżych pomidorów ze skórką
- 1 papryczka chili
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- 4 łyżki oliwy ekstra virgin
- 1 limonka
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Dorsza marynujemy w oliwie i świeżym tymianku. Układamy na patelni wyłożonej pergaminem z plastrami czosnku. Przykrywamy pokrywą i podgrzewamy na ogniu przez ok. 10 min. Ugotowaną kaszę gryczaną mieszamy z oliwą, pokruszonymi pistacjami, posiekanym ząbkiem czosnku i otartą skórką z limonki. Doprawiamy odrobiną soli. Pomidory kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w drobną kostkę i doprawiamy oliwą i papryczką chili. Dodajemy kolendrę i odrobinę soli. Dorsza podajemy z sałatką z kaszy i salsą z kolendry.