Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza
- 1 kg pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml oliwy
- 10 g świeżego tymianku
- 300 g selera (bulwy)
- 100 ml mleka
- 50 g masła
- 100 ml oliwy
- 1 cytryna
- 20 g miodu
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
Filety z dorsza płuczemy i osuszamy. Następnie oprószamy solą i pieprzem. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, po czym marynujemy w oliwie z czosnkiem i tymiankiem. Pieczemy w temperaturze 120°C przez ok. 40 minut. Dorsza układamy do lasagnery, obkładamy pieczonymi pomidorami, skrapiamy oliwą i pieczemy w temperaturze 160°C przez ok. 15 minut. Selera oczyszczamy, kroimy w małe kawałki i gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem mleka i masła. Kiedy jest już miękki, odcedzamy nadmiar wody i miksujemy na gładką masę, doprawiając świeżą oliwą, sokiem z cytryny, odrobiną miodu oraz soli i pieprzu. Upieczoną rybę podajemy na musie z selera.