Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza
  • 1 kg pomidorów 
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy
  • 10 g świeżego tymianku
  • 300 g selera (bulwy)
  • 100 ml mleka
  • 50 g masła
  • 100 ml oliwy
  • 1 cytryna
  • 20 g miodu
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

Filety z dorsza płuczemy i osuszamy. Następnie oprószamy solą i pieprzem. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, po czym marynujemy w oliwie z czosnkiem i tymiankiem. Pieczemy w temperaturze 120°C przez ok. 40 minut. Dorsza układamy do lasagnery, obkładamy pieczonymi pomidorami, skrapiamy oliwą i pieczemy w temperaturze 160°C przez ok. 15 minut. Selera oczyszczamy, kroimy w małe kawałki i gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem mleka i masła. Kiedy jest już miękki, odcedzamy nadmiar wody i miksujemy na gładką masę, doprawiając świeżą oliwą, sokiem z cytryny, odrobiną miodu oraz soli i pieprzu. Upieczoną rybę podajemy na musie z selera.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej