Gęś w cynamonie z kalafiorem i sosem śliwkowym
Składniki:
- 2 uda z gęsi
- 3 kory cynamonu
- 4 ząbki czosnku
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- sól i pieprz
Sos:
- 200 g śliwek węgierek
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki miodu
- 30 g masła
- 150 ml sosu z pieczeni
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Kalafior:
- 1 kalafior
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki orzechów włoskich
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Udo z gęsi dopraw solą i pieprzem. Wstaw do naczynia, dołóż warzywa i podlej niewielką ilością wody. Następnie dodaj korę cynamonu i przykryj. Wstaw do piekarnika na 2 godz. w temperaturze 170 stopni. Wyjmij pestki ze śliwek i pokrój je na mniejsze kawałki. Przesmaż na miodzie i zalej czerwonym winem. Dodaj sos z pieczeni i masło. Wszystko razem zagotuj i zmiksuj na gładką masę. Przetrzyj przez sito, dopraw solą i pieprzem oraz octem balsamicznym. Kalafiora podziel na małe różyczki. Ugotuj na parze. Masło rozpuść i dodaj do niego pokrojone orzechy. Polej kalafiora masłem z orzechami i podawaj z gęsią.