Gęś w cynamonie z kalafiorem  i sosem śliwkowym
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 2 uda z gęsi
  • 3 kory cynamonu 
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 seler 
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • sól i pieprz

Sos:

  • 200 g śliwek węgierek
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina 
  • 2 łyżki miodu 
  • 30 g masła 
  • 150 ml sosu z pieczeni
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego 

Kalafior:

  • 1 kalafior
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki orzechów włoskich
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Udo z gęsi dopraw solą i pieprzem. Wstaw do naczynia, dołóż warzywa i podlej niewielką ilością wody. Następnie dodaj korę cynamonu i przykryj. Wstaw do piekarnika na 2 godz. w temperaturze 170 stopni. Wyjmij pestki ze śliwek i pokrój je na mniejsze kawałki. Przesmaż na miodzie i zalej czerwonym winem. Dodaj sos z pieczeni i masło. Wszystko razem zagotuj i zmiksuj na gładką masę. Przetrzyj przez sito, dopraw solą i pieprzem oraz octem balsamicznym. Kalafiora podziel na małe różyczki. Ugotuj na parze. Masło rozpuść i dodaj do niego pokrojone orzechy. Polej kalafiora masłem z orzechami i podawaj z gęsią.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej