Gnocchi  w sosie pomidorowym

Składniki:

Gnocchi:

  • 1 kg ziemniaków, 
  • 300 g mąki,
  • 2 jajka, 
  • sól. 

Sos:

  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżeczki oregano, 
  • 1 cebula, 
  • 6 czarnych oliwek, 
  • 2 łyżki masła, 
  • sól, 
  • pieprz.

Sposób wykonania:

Gnocchi: ziemniaki starannie myjemy i oczyszczamy, ale nie obieramy. Gotujemy w osolonej wodzie przez 30-35 minut (w zależności od ich wielkości). Następnie odcedzamy, obieramy ze skórki i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, sól i robimy dołek w cieście, w który wlewamy roztrzepane jajko, i szybko wyrabiamy ciasto. Formujemy niewielkie kluseczki i z pomocą widelca odciskamy wgłębienia. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 4-5 minut. 

Sos: na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło oraz pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy czosnek, oregano, pokrojone oliwki i mieszamy wszystkie składniki. Do tego wlewamy pomidory i dusimy 10-15 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy do sosu gnocchi i wszystko mieszamy.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia Sabbiata z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Zestaw do gotowania makaronu Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej