Gnocchi w sosie pomidorowym
Składniki:
Gnocchi:
- 1 kg ziemniaków,
- 300 g mąki,
- 2 jajka,
- sól.
Sos:
- 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki oregano,
- 1 cebula,
- 6 czarnych oliwek,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
Gnocchi: ziemniaki starannie myjemy i oczyszczamy, ale nie obieramy. Gotujemy w osolonej wodzie przez 30-35 minut (w zależności od ich wielkości). Następnie odcedzamy, obieramy ze skórki i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, sól i robimy dołek w cieście, w który wlewamy roztrzepane jajko, i szybko wyrabiamy ciasto. Formujemy niewielkie kluseczki i z pomocą widelca odciskamy wgłębienia. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 4-5 minut.
Sos: na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło oraz pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy czosnek, oregano, pokrojone oliwki i mieszamy wszystkie składniki. Do tego wlewamy pomidory i dusimy 10-15 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy do sosu gnocchi i wszystko mieszamy.