Górka cielęca bez kości z groszkiem i jabłkiem
Składniki (na 4 porcje):
- 640 g oczyszczonej górki cielęcej
- pół łyżeczki sosu ostrygowego
- ćwiartka papryki czerwonej
- 1 mała ostra papryczka lub papryka chili w proszku
- pół łyżeczki musztardy
- sól i pieprz
Sałatka:
- 2 jabłka
- 100 g groszku cukrowego
- pół łyżeczki posiekanego imbiru
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka posiekanej kolendry
- 1 cytryna
- szczypta ostrej papryki
Sposób wykonania:
Sos ostrygowy wymieszaj z musztardą. Dodaj bardzo drobno posiekaną paprykę czerwoną. Dopraw ostrą papryczką. Zamarynuj w przygotowanym sosie górkę cielęcą i odstaw na 30 min. Po tym czasie gotuj na parze ok. 12 min. Jabłka obierz i pokrój w cienkie plastry. Groszek cukrowy sparz we wrzątku przez 2 min. i zalej zimną wodą, aby zatrzymać kolor. Pokrój w cienkie paski tak jak jabłko. Dokładnie wymieszaj wszystko razem i dopraw posiekanym imbirem i kolendrą. Dolej oliwę i dosyp ostrej posiekanej świeżej papryki.