Górka cielęca bez kości  z groszkiem i jabłkiem
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 4 porcje):

  • 640 g oczyszczonej górki cielęcej 
  • pół łyżeczki sosu ostrygowego
  • ćwiartka papryki czerwonej
  • 1 mała ostra papryczka lub papryka chili w proszku
  • pół łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz

Sałatka:

  • 2 jabłka
  • 100 g groszku cukrowego
  • pół łyżeczki posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka posiekanej kolendry
  • 1 cytryna
  • szczypta ostrej papryki

Sposób wykonania:

Sos ostrygowy wymieszaj z musztardą. Dodaj bardzo drobno posiekaną paprykę czerwoną. Dopraw ostrą papryczką. Zamarynuj w przygotowanym sosie górkę cielęcą i odstaw na 30 min. Po tym czasie gotuj na parze ok. 12 min. Jabłka obierz i pokrój w cienkie plastry. Groszek cukrowy sparz we wrzątku przez 2 min. i zalej zimną wodą, aby zatrzymać kolor. Pokrój w cienkie paski tak jak jabłko. Dokładnie wymieszaj wszystko razem i dopraw posiekanym imbirem i kolendrą. Dolej oliwę i dosyp ostrej posiekanej świeżej papryki.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Garnek owalny 6L z naczyniem do gotowania na parze i pokrywą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej