Gotowany halibut  ze szparagami
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 4 porcje)

  • 600 g filetu z halibuta
  • 250 g zielonych szparagów
  • 1 cukinia
  • 4 pędy selera naciowego
  • 150 g czerwona cebula
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek ekstra virgin
  • 2 łyżki upalonych ziaren słonecznika
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • sól i pieprz biały kruszony

Sposób wykonania:

Halibuta kroimy na 4 porcje i delikatnie smarujemy oliwą. Doprawiamy otartą skórką z cytryny, pieprzem i posiekanym czosnkiem. Gotujemy na parze przez ok. 7–10 min. Szparagi obieramy, cukinię kroimy w małe kawałki wycinając gniazda nasienne, selera naciowego obieramy z włókien i kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywa gotujemy na parze – szparagi i selera ok. 7–8 min., cukinię 4–5 min. Po ugotowaniu doprawiamy solą i pieprzem, posiekaną mięta, oliwą i sokiem z cytryny. Czerwoną cebulę kroimy w piórka i marynujemy w soku z cytryny, oliwie i natce pietruszki. Na koniec doprawiamy odrobiną soli. Halibuta podajemy z warzywami i marynowaną cebulą.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej