Gotowany halibut ze szparagami
Składniki (na 4 porcje)
- 600 g filetu z halibuta
- 250 g zielonych szparagów
- 1 cukinia
- 4 pędy selera naciowego
- 150 g czerwona cebula
- 1 cytryna
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek ekstra virgin
- 2 łyżki upalonych ziaren słonecznika
- 1 łyżka posiekanej mięty
- sól i pieprz biały kruszony
Sposób wykonania:
Halibuta kroimy na 4 porcje i delikatnie smarujemy oliwą. Doprawiamy otartą skórką z cytryny, pieprzem i posiekanym czosnkiem. Gotujemy na parze przez ok. 7–10 min. Szparagi obieramy, cukinię kroimy w małe kawałki wycinając gniazda nasienne, selera naciowego obieramy z włókien i kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywa gotujemy na parze – szparagi i selera ok. 7–8 min., cukinię 4–5 min. Po ugotowaniu doprawiamy solą i pieprzem, posiekaną mięta, oliwą i sokiem z cytryny. Czerwoną cebulę kroimy w piórka i marynujemy w soku z cytryny, oliwie i natce pietruszki. Na koniec doprawiamy odrobiną soli. Halibuta podajemy z warzywami i marynowaną cebulą.