Halibut w sosie marchewkowo-waniliowym
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 500 g filetu z halibuta
  • 100 g miksu orzechów
  • 50 g masła
  • 100 g chałki
  • sól i pieprz

Sos:

  • 200 ml świeżego soku marchwiowego
  • 50 g masła
  • sok z 1 cytryny
  • 1 laska wanilii
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

Filety z halibuta płuczemy i osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Orzechy siekamy, chałki obkrajamy ze skórki, a miąższ rwiemy i mieszamy z masłem oraz przesiekanymi orzechami. Na filetach z halibuta układamy farsz z orzechów, masła i chałki, przekładamy je do lasagnery wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 160°C przez ok. 10 min.

Sos:

Sok z marchwi wlewamy do naczynia i zagotowujemy, dodajemy ziarna z laski wanilii i redukujemy o połowę. Do zredukowanego sosu powoli dodajemy chłodne masło i ciągle redukujemy do uzyskania żądanej konsystencji. Doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Upieczonego halibuta podajemy z sosem marchewkowo-waniliowym.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej