Halibut w sosie marchewkowo-waniliowym
Składniki:
- 500 g filetu z halibuta
- 100 g miksu orzechów
- 50 g masła
- 100 g chałki
- sól i pieprz
Sos:
- 200 ml świeżego soku marchwiowego
- 50 g masła
- sok z 1 cytryny
- 1 laska wanilii
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
Filety z halibuta płuczemy i osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Orzechy siekamy, chałki obkrajamy ze skórki, a miąższ rwiemy i mieszamy z masłem oraz przesiekanymi orzechami. Na filetach z halibuta układamy farsz z orzechów, masła i chałki, przekładamy je do lasagnery wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 160°C przez ok. 10 min.
Sos:
Sok z marchwi wlewamy do naczynia i zagotowujemy, dodajemy ziarna z laski wanilii i redukujemy o połowę. Do zredukowanego sosu powoli dodajemy chłodne masło i ciągle redukujemy do uzyskania żądanej konsystencji. Doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Upieczonego halibuta podajemy z sosem marchewkowo-waniliowym.