Kaczka na pęczotto z sosem truskawkowym
Składniki:
- 2 piersi kaczki, każda po ok. 300 g,
- kilka plastrów grillowanego ananasa.
Marynata:
- skórka starta z 1 pomarańczy (tylko zewnętrzna część skórki),
- sok wyciśnięty z ½ pomarańczy,
- posiekany mały ząbek czosnku,
- 1 mała posiekana cebulka szalotka,
- 1 płaska łyżeczka tartego imbiru,
- ½ szklanki (125 ml) czerwonego wina.
Pęczotto:
- 1 szklanka pęczaku,
- ok. 2 szklanki mleka,
- sól,
- pieprz,
- łyżka jogurtu naturalnego,
- łyżka masła.
Sos truskawkowy:
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 2 łyżki dżemu truskawkowego wysokosłodzonego,
- sól,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- cukier,
- 3-4 duże i dojrzałe truskawki.
Sposób wykonania:
Pierś kaczki płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórkę nacinamy na ukos, w rąby. Nacieramy skórką z pomarańczy, następnie czosnkiem, szalotką i imbirem. Wkładamy do naczynia z sokiem z pomarańczy i czerwonym winem, po czym odstawiamy na minimum godzinę w chłodne miejsce. Filety z kaczki dokładnie odsączamy i odciskamy z marynaty. Marynatę przelewamy do rondelka, dodajemy ocet balsamiczny i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut lub do czasu aż jej objętość zmniejszy się o połowę. Dodajemy dżem truskawkowy, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko zagotowujemy i przecedzamy przez sitko, wyrzucając kawałki cebulki i czosnku. Marynatę przelewamy z powrotem do rondelka i gotujemy do czasu aż sos będzie gęsty. Na koniec odstawiamy z ognia i miksujemy ze świeżymi truskawkami. Jeszcze raz przecieramy przez sitko, ewentualnie doprawiamy odrobiną cukru.Piersi kaczki układamy skórką do dołu na ruszcie bardzo dobrze rozgrzanego grilla i grillujemy przez około 5 minut, aż skórka będzie zrumieniona, a nadmiar tłuszczu wytopiony. Następnie przewracamy piersi na drugą stronę i grillujemy przez kolejne 5 minut. Zmniejszamy moc grilla i grillujemy kaczkę jeszcze przez około 10 minut z każdej strony (7 minut pod przykryciem - jeśli mamy pokrywę do grilla). Piersi kaczki odkładamy na talerz i po 3 minutach kroimy na plastry. Układamy je na grillowanym ananasie, polewamy ciepłym sosem truskawkowym i dekorujemy świeżymi truskawkami. Podajemy z ugotowanym pęczakiem zaciągniętym jogurtem i masłem.