Karp w cieście migdałowym z karmelizowanymi cebulkami
Składniki:
- 500 g filetów z karpia
- 200 g płatków migdałów
- 2 jaja
- 50 ml mleka
- 50 g mąki
- sól i pieprz
- 300 g cebuli
- 1 g szafranu
- 200 ml białego wina
- 50 g cukru
Sposób wykonania:
Filety z karpia oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, a następnie kroimy w paski szerokości ok. 3 cm. Jaja rozmącamy, dodajemy do nich migdały oraz mleko i połowę mąki. Filety z karpia oprószamy solą i pieprzem oraz pozostałą mąką. Panierujemy w cieście migdałowym i smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Do naczynia wsypujemy cukier i karmelizujemy go, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i powoli smażymy. Białe wino zagotowujemy z szafranem i dodajemy do cebuli. Usmażone filety podajemy na karmelizowanej cebulce z szafranem i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.