Karp w cieście migdałowym  z karmelizowanymi cebulkami
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 500 g filetów z karpia
  • 200 g płatków migdałów
  • 2 jaja
  • 50 ml mleka
  • 50 g mąki
  • sól i pieprz
  • 300 g cebuli
  • 1 g szafranu
  • 200 ml białego wina
  • 50 g cukru

Sposób wykonania:

Filety z karpia oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, a następnie kroimy w paski szerokości ok. 3 cm. Jaja rozmącamy, dodajemy do nich migdały oraz mleko i połowę mąki. Filety z karpia oprószamy solą i pieprzem oraz pozostałą mąką. Panierujemy w cieście migdałowym i smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Do naczynia wsypujemy cukier i karmelizujemy go, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i powoli smażymy. Białe wino zagotowujemy z szafranem i dodajemy do cebuli. Usmażone filety podajemy na karmelizowanej cebulce z szafranem i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia Sabbiata z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej