Klopsiki po bolońsku
Autorski przepis Dawida Budzicha
Dawid Budzich

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego z indyka 
  • 1 cebula 
  • 1 łodyga selera naciowego 
  • 1 marchew
  • 4 ząbki czosnku 
  • 5-6 pomidorów 
  • garść natki pietruszki 
  • garść liści bazylii

Sposób przyrządzenia:

  1. Mięso wyrabiamy około 3-4 minuty aż nabierze zwartej konsystencji, można też dodać nieco zimnej wody do masy.
  2. Formujemy niewielkie kulki i odstawiamy do lodówki.
  3. Uprzednio sparzone i obrane pomidory przekładamy do kielicha i mielimy (prędkość 9/ 2 minuty).
  4. Pozostałe warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę, czosnek możemy przecisnąć przez praskę, dodajemy do zmielonych pomidorów i włączamy funkcję gotowanie (90 stopni C).
  5. Po około 15 minutach dodajemy klopsiki i gotujemy kolejne 6 minuty w zależności od wielkości klopsików.
  6. Na koniec dodajemy liście bazylii, nakładamy porcję i posypujemy siekaną natką pietruszki.
Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej