Lasagne z serem, szpinakiem i pieczoną papryką
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 10 płatów makaronu lasagne
  • 2 papryki czerwone
  • 250 g sera ricotta
  • 500 g mrożonego szpinaku 
  • 1 gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz biały, mielony
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jaja
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g sera żółtego

Sposób wykonania:

Paprykę pieczemy w piekarniku w temperaturze 190°C przez ok. 25 minut. Obieramy ze skórki i wyjmujemy gniazda nasienne. Szpinak przesmażamy z ząbkiem czosnku na oliwie, doprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej startej na tarce, solą oraz pieprzem. Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i dokładnie łączymy. Dolewamy mleko i wszystko dokładnie mieszamy, gotujemy dodając posiekany czosnek i startą gałkę muszkatołową. Jajo mieszamy z serem. Szpinak łączymy z sosem z mleka i układamy warstwami z suchym makaronem, serem i upieczoną papryką. Wstawiamy do piekarnika na temperaturę 160°C i pieczemy przez ok. 35 minut pod przykryciem. Na koniec posypujemy startym żółtym serem.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Lasagnera mała Philipiak Lasagnera mała Philipiak 2
0,00 zł
Towar dostępny
Katalog produktów

Lasagnera mała Philipiak

Lasagnera średnia Philipiak
0,00 zł
Towar dostępny
Katalog produktów

Lasagnera średnia Philipiak

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej