Łazanki z młodą kapustą i serem twarogowym
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej 
  • 1 jajo
  • 50 g masła 
  • 100 ml mleka
  • woda do konsystencji
  • sól i pieprz biały mielony

Pozostałe składniki:

  • pół młodej kapusty 
  • 3 cebule 
  • oliwa do smażenia 
  • pieprz biały mielony
  • 200 g sera twarogowego niemielonego 

Sposób wykonania:

Masło rozpuść w mleku. Jajo wymieszaj z mąką, dolej wodę i mleko z masłem. Dokładnie wyrób jednolite i zwarte ciasto. Rozwałkuj na grubość 1–2 mm i wycinaj małe kwadratowe łazanki o boku 1,5 cm. Rozłóż na desce, przykryj lnianą ścierką i susz przez ok. 20 min. Gotuj w wodzie z oliwą i odcedź. Zahartuj (przelej) zimną wodą na durszlaku. Młodą kapustę pokrój w kostkę o boku 2–3 cm. Sparz we wrzącej wodzie przez ok. 8 min. Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na oliwie na brązowy kolor. Sparzoną kapustę przesmaż na oliwie, dodaj łazanki i cebulę. Wszystko razem dobrze podgrzej. Wyłóż na talerz i posyp świeżym twarogowym serem.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia królewska (32 cm) z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Patelnia Sabbiata z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Zestaw do gotowania makaronu Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej