Łazanki z młodą kapustą i serem twarogowym
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajo
- 50 g masła
- 100 ml mleka
- woda do konsystencji
- sól i pieprz biały mielony
Pozostałe składniki:
- pół młodej kapusty
- 3 cebule
- oliwa do smażenia
- pieprz biały mielony
- 200 g sera twarogowego niemielonego
Sposób wykonania:
Masło rozpuść w mleku. Jajo wymieszaj z mąką, dolej wodę i mleko z masłem. Dokładnie wyrób jednolite i zwarte ciasto. Rozwałkuj na grubość 1–2 mm i wycinaj małe kwadratowe łazanki o boku 1,5 cm. Rozłóż na desce, przykryj lnianą ścierką i susz przez ok. 20 min. Gotuj w wodzie z oliwą i odcedź. Zahartuj (przelej) zimną wodą na durszlaku. Młodą kapustę pokrój w kostkę o boku 2–3 cm. Sparz we wrzącej wodzie przez ok. 8 min. Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na oliwie na brązowy kolor. Sparzoną kapustę przesmaż na oliwie, dodaj łazanki i cebulę. Wszystko razem dobrze podgrzej. Wyłóż na talerz i posyp świeżym twarogowym serem.