Łosoś wędzony na ciepło z musem z jabłka
Składniki:
- 400 g łososia (świeżego fileta po po oczyszczeniu)
- ok. 100 g siana do wędzenia
- 1 jabłko
- 150 g sałaty kolorowej z ziołami
- 50 ml oliwy z oliwek
- 20 g musztardy dijon
- 2 ząbki czosnku w łupinie
- 20 g miodu wielokwiatowego
- 1 cytryna
- 30 g pistacji
- sól i pieprz biały mielony
Sposób wykonania:
Łososia dokładnie oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Siano wkładamy do suchego dużego naczynia. Łososia układamy w naczyniu do gotowania na parze i wstawiamy nad sianem. Podgrzewamy naczynie z sianem aż zacznie się tlić, wędzimy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut pod przykryciem. Następnie podpiekamy w piekarniku w temperaturze 160°C przez ok. 6 minut. Jabłko pieczemy w piecu razem ze skórką. Następnie obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Miksujemy z miodem i musztardą oraz sokiem z cytryny. Dolewamy oliwy, cały czas miksując. Pistacje obieramy i delikatnie kruszymy. Upalamy na patelni na złoty kolor. Łososia posypujemy pistacjami i podajemy z musem z jabłka.