Łosoś wędzony na ciepło z musem z jabłka
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 400 g łososia (świeżego fileta po po oczyszczeniu)
  • ok. 100 g siana do wędzenia
  • 1 jabłko
  • 150 g sałaty kolorowej z ziołami
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 20 g musztardy dijon
  • 2 ząbki czosnku w łupinie
  • 20 g miodu wielokwiatowego
  • 1 cytryna
  • 30 g pistacji
  • sól i pieprz biały mielony

Sposób wykonania:

Łososia dokładnie oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Siano wkładamy do suchego dużego naczynia. Łososia układamy w naczyniu do gotowania na parze i wstawiamy nad sianem. Podgrzewamy naczynie z sianem aż zacznie się tlić, wędzimy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut pod przykryciem. Następnie podpiekamy w piekarniku w temperaturze 160°C przez ok. 6 minut. Jabłko pieczemy w piecu razem ze skórką. Następnie obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Miksujemy z miodem i musztardą oraz sokiem z cytryny. Dolewamy oliwy, cały czas miksując. Pistacje obieramy i delikatnie kruszymy. Upalamy na patelni na złoty kolor. Łososia posypujemy pistacjami i podajemy z musem z jabłka.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Garnek owalny 6L z naczyniem do gotowania na parze i pokrywą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej