Paella
Składniki:
- 120 g ryżu do paelli
- 200 g kalmarów,
- 100 g surowych i obranych krewetek,
- 0,12 g szafranu,
- 50 ml białego wina,
- 30 ml sosu pomidorowego,
- 1 czerwona papryka,
- szczypta słodkiej papryczki w proszku,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 natka pietruszki,
- 30 ml oliwy z oliwek,
- 450 ml wywaru rybnego.
Sposób wykonania:
Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i czekamy, aż będzie gorąca. Dodajemy kalmary pokrojone w krążki i smażymy, aż nabiorą złotego koloru, po czym dodajemy plasterki czosnku i czerwoną paprykę. Smażymy wszystko przez ok. 3 minuty. Następnie dodajemy szafran i papryczkę słodką w proszku. Wlewamy wino i czekamy chwilę, aż wyparuje, po czym dodajemy sos pomidorowy. Wsypujemy ryż, dokładnie mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy wywar rybny i czekamy, aż się zagotuje. Potem zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 10 min. Dodajemy krewetki i małże, dusimy pod przykryciem przez jeszcze ok. 6 min. Wyłączamy źródło energii, odkrywamy paellę, dodajemy sos czosnkowo-pietruszkowy i podajemy na gorąco.