Paella

Składniki:

  • 120 g ryżu do paelli
  • 200 g kalmarów, 
  • 100 g surowych i obranych krewetek, 
  • 0,12 g szafranu, 
  • 50 ml białego wina, 
  • 30 ml sosu pomidorowego,
  • 1 czerwona papryka, 
  • szczypta słodkiej papryczki w proszku, 
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 natka pietruszki,
  • 30 ml oliwy z oliwek,
  • 450 ml wywaru rybnego.

Sposób wykonania:

Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i czekamy, aż będzie gorąca. Dodajemy kalmary pokrojone w krążki i smażymy, aż nabiorą złotego koloru, po czym dodajemy plasterki czosnku i czerwoną paprykę. Smażymy wszystko przez ok. 3 minuty. Następnie dodajemy szafran i papryczkę słodką w proszku. Wlewamy wino i czekamy chwilę, aż wyparuje, po czym dodajemy sos pomidorowy. Wsypujemy ryż, dokładnie mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy wywar rybny i czekamy, aż się zagotuje. Potem zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 10 min. Dodajemy krewetki i małże, dusimy pod przykryciem przez jeszcze ok. 6 min. Wyłączamy źródło energii, odkrywamy paellę, dodajemy sos czosnkowo-pietruszkowy i podajemy na gorąco.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia królewska (32 cm) z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Patelnia Sabbiata z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej