Papardelle z gęsią i kurkami z suszonym pomidorem
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 300 g makaronu papardelle 
  • 1 uduszone udo z gęsi (patrz przepis na udo z gęsi)
  • 300 g świeżych kurek
  • 500 ml słodkiej śmietanki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 50 g suszonych pomidorów 
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 2 gałązki świeżego majeranku
  • sól i pieprz biały mielony

Sposób wykonania:

Makaron gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 6–8 min. Udo z gęsi obierz, oddzielając mięso od kości. Mięso dokładnie pokrój w cienkie paski. Kurki opłucz w osolonej wodzie, zmieniając co najmniej trzy razy wodę. Obsmaż na patelni na złoty kolor. Czosnek pokrój w plastry, cebulę posiekaj, pomidory suszone pokrój w paski. Świeże pomidory pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, a miąższ pokrój w drobną kostkę wielkości 1 cm. Cebulę, mięso z gęsi i czosnek dodaj do przesmażonych kurek. Zalej słodką śmietanką i chwilę podgotuj. Dodaj suszone pomidory i 2 gałązki majeranku. Gotuj ok. 4 min. na wolnym ogniu, po czym dopraw solą i i pieprzem. Dodaj do sosu ugotowany makaron i świeże pomidory. Na koniec dosyp starty ser parmezan.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia królewska (32 cm) z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Patelnia Sabbiata z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Zestaw do gotowania makaronu Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej