Papardelle z gęsią i kurkami z suszonym pomidorem
Składniki:
- 300 g makaronu papardelle
- 1 uduszone udo z gęsi (patrz przepis na udo z gęsi)
- 300 g świeżych kurek
- 500 ml słodkiej śmietanki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 50 g suszonych pomidorów
- 3 łyżki startego parmezanu
- 2 gałązki świeżego majeranku
- sól i pieprz biały mielony
Sposób wykonania:
Makaron gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 6–8 min. Udo z gęsi obierz, oddzielając mięso od kości. Mięso dokładnie pokrój w cienkie paski. Kurki opłucz w osolonej wodzie, zmieniając co najmniej trzy razy wodę. Obsmaż na patelni na złoty kolor. Czosnek pokrój w plastry, cebulę posiekaj, pomidory suszone pokrój w paski. Świeże pomidory pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, a miąższ pokrój w drobną kostkę wielkości 1 cm. Cebulę, mięso z gęsi i czosnek dodaj do przesmażonych kurek. Zalej słodką śmietanką i chwilę podgotuj. Dodaj suszone pomidory i 2 gałązki majeranku. Gotuj ok. 4 min. na wolnym ogniu, po czym dopraw solą i i pieprzem. Dodaj do sosu ugotowany makaron i świeże pomidory. Na koniec dosyp starty ser parmezan.