Pieczona kaczka z jabłkiem na chrupiącej chałce
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 4 kromki chałki
  • 2 uda z kaczki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego 
  • 1 jabłko (twarde i soczyste)
  • 2 cebule dymki
  • 1 łyżka majonezu

Sposób wykonania:

Uda kaczki marynujemy w majeranku i sosie sojowym. Pieczemy w lasagnierze w temperaturze 150°C przez ok. 2 godziny pod przykryciem, z dodatkiem pokrojonej cebuli. Studzimy i oddzielamy mięso od kości, po czym drobno siekamy. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę wielkości 1 cm. Cebule siekamy. Do kaczki dodajemy jabłka i cebule, dokładnie mieszamy, dorzucamy szczypior z dymki. Chałkę podpiekamy na suchej patelni na złoty kolor i na ciepłej chałce układamy sałatkę z kaczki.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia królewska (32 cm) z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej