Pieczone uda kacze z sałatką z buraków
Składniki:
- 4 uda kacze
- 1 seler
- 2 gruszki
- 1 laska cynamonu
- 4 czerwone buraki
- 200 g malin
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 limonka
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
Uda kacze marynujemy w soli i pieprzu. Gruszkę kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Selera obieramy i kroimy w kostkę wielkości 2 cm. Mieszamy z miodem, dodajemy laskę cynamonu i układamy w lasagnerze. Uda kacze wciskamy między gruszki i seler, przykrywamy naczynie i pieczemy w piekarniku w temperaturze 150°C przez ok. 2 godziny. Buraki w łupinie pieczemy w piekarniku w folii aluminiowej. Studzimy, obieramy i kroimy w cząstki. Maliny przesmażamy z miodem i gdy całość zgęstnieje, dodajemy buraki i rozmaryn. Zagotowujemy i odstawiamy. Doprawiamy skórką i sokiem z limonki. Upieczone uda podajemy z selerem i gruszkami oraz burakami.