Pieczone uda kacze z sałatką z buraków
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 4 uda kacze
  • 1 seler
  • 2 gruszki
  • 1 laska cynamonu
  • 4 czerwone buraki
  • 200 g malin
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 1 limonka
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

Uda kacze marynujemy w soli i pieprzu. Gruszkę kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Selera obieramy i kroimy w kostkę wielkości 2 cm. Mieszamy z miodem, dodajemy laskę cynamonu i układamy w lasagnerze. Uda kacze wciskamy między gruszki i seler, przykrywamy naczynie i pieczemy w piekarniku w temperaturze 150°C przez ok. 2 godziny. Buraki w łupinie pieczemy w piekarniku w folii aluminiowej. Studzimy, obieramy i kroimy w cząstki. Maliny przesmażamy z miodem i gdy całość zgęstnieje, dodajemy buraki i rozmaryn. Zagotowujemy i odstawiamy. Doprawiamy skórką i sokiem z limonki. Upieczone uda podajemy z selerem i gruszkami oraz burakami.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej