
Pierogi z kaszanką i konfiturą z czerwonej cebuli
Składniki:
- 200 g wiejskiej kaszanki
- 50 g cebuli
- 50 g jabłka
- 10 g majeranku
- 50 g musztardy
- 200 g czerwonej cebuli
- 20 g cukru
- 200 ml czerwonego wina
- 200 ml śmietany 36 proc.
- 500 g mąki
- żółtko z 1 jaja
- ciepła woda do konsystencji
- 20 ml oleju
- sól i pieprz
- ząbek czosnku
Sposób wykonania:
Cebulę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Podduszamy ze startym jabłkiem, dodajemy kaszankę i dalej dusimy. Doprawiamy majerankiem i musztardą. Z mąki, żółtka, oleju i szczypty soli z dodatkiem ciepłej wody robimy ciasto. Lepimy pierogi i gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie. Śmietanę zagotowujemy z czosnkiem, dodajemy musztardę i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia wsypujemy cukier i karmelizujemy go, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy, zalewamy czerwonym winem i dusimy aż powstanie konfitura. Ugotowane pierogi podajemy polane sosem na konfiturze z czerwonej cebuli.