Pierogi z kaszanką i konfiturą z czerwonej cebuli
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 200 g wiejskiej kaszanki
  • 50 g cebuli
  • 50 g jabłka
  • 10 g majeranku
  • 50 g musztardy
  • 200 g czerwonej cebuli
  • 20 g cukru
  • 200 ml czerwonego wina
  • 200 ml śmietany 36 proc.
  • 500 g mąki
  • żółtko z 1 jaja
  • ciepła woda do konsystencji
  • 20 ml oleju
  • sól i pieprz
  • ząbek czosnku

Sposób wykonania:

Cebulę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Podduszamy ze startym jabłkiem, dodajemy kaszankę i dalej dusimy. Doprawiamy majerankiem i musztardą. Z mąki, żółtka, oleju i szczypty soli z dodatkiem ciepłej wody robimy ciasto. Lepimy pierogi i gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie. Śmietanę zagotowujemy z czosnkiem, dodajemy musztardę i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia wsypujemy cukier i karmelizujemy go, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy, zalewamy czerwonym winem i dusimy aż powstanie konfitura. Ugotowane pierogi podajemy polane sosem na konfiturze z czerwonej cebuli.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Zestaw do gotowania makaronu Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej