Pierś z kurczaka z kostką faszerowana suszonymi pomidorami
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 4 połówki piersi kurczaka z kostką
  • 150 g suszonych pomidorów w zalewie olejowej
  • 50 g sera parmezan lub wędzonego typu oscypek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz biały mielony

Sos z sera pleśniowego:

  • 150 g sera pleśniowego niebieskiego
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki sosu sojowego
  • 50 ml oliwy

Sposób wykonania:

Oczyść kostkę, znajdująca sie przy piersi. Natnij pierś z kurczaka tak, aby powstała przestrzeń na farsz. Pomidory suszone dokładnie posiekaj nożem. Ser zetrzyj na tarce o drobnych otworach. Czosnek posiekaj i delikatnie przesmaż. Ser wymieszaj z czosnkiem, pomidorami i posiekaną natką pietruszki. Wyrób dokładnie farsz i nadziewaj nim pierś z kurczaka. Obsmaż na patelni z każdej strony na złoty kolor, przykryj pokrywką i wyłącz źródło ciepła. Ser pleśniowy zmiksuj z jogurtem, oliwą i czosnkiem. Dodaj sok z cytryny, po czym dopraw pieprzem i sosem sojowym. Można podawać z przesmażonymi młodymi cebulkami lub cukinią.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia mała (20 cm) z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Patelnia Sabbiata z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej