Pierś z kurczaka z kostką faszerowana suszonymi pomidorami
Składniki:
- 4 połówki piersi kurczaka z kostką
- 150 g suszonych pomidorów w zalewie olejowej
- 50 g sera parmezan lub wędzonego typu oscypek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- pieprz biały mielony
Sos z sera pleśniowego:
- 150 g sera pleśniowego niebieskiego
- 1 cytryna
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki sosu sojowego
- 50 ml oliwy
Sposób wykonania:
Oczyść kostkę, znajdująca sie przy piersi. Natnij pierś z kurczaka tak, aby powstała przestrzeń na farsz. Pomidory suszone dokładnie posiekaj nożem. Ser zetrzyj na tarce o drobnych otworach. Czosnek posiekaj i delikatnie przesmaż. Ser wymieszaj z czosnkiem, pomidorami i posiekaną natką pietruszki. Wyrób dokładnie farsz i nadziewaj nim pierś z kurczaka. Obsmaż na patelni z każdej strony na złoty kolor, przykryj pokrywką i wyłącz źródło ciepła. Ser pleśniowy zmiksuj z jogurtem, oliwą i czosnkiem. Dodaj sok z cytryny, po czym dopraw pieprzem i sosem sojowym. Można podawać z przesmażonymi młodymi cebulkami lub cukinią.