Plince z pomoćką i wędzonym węgorzem
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 4 porcje):

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 jajo
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy

Pomoćka:

  • 200 g sera twarogowego niemielonego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 cebula dymka
  • 2 łyżki drobno posiekanego
  • szczypioru
  • wędzony węgorz do podania

Sposób wykonania:

Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dopraw pieprzem i solą oraz oliwą. Dodaj mąkę i jajo. Usmaż na patelni małe racuszki, smarując wcześniej powierzchnię patelni oliwą. Ser twarogowy pokrusz dokładnie widelcem i wymieszaj z jogurtem naturalnym. Dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i szczypior, dopraw solą i pieprzem. Racuszki przekładaj przygotowanym serowym dipem i podawaj z pokrojonym węgorzem.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia Sabbiata z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej