Plince z pomoćką i wędzonym węgorzem
Składniki (na 4 porcje):
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 jajo
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
Pomoćka:
- 200 g sera twarogowego niemielonego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 cebula dymka
- 2 łyżki drobno posiekanego
- szczypioru
- wędzony węgorz do podania
Sposób wykonania:
Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dopraw pieprzem i solą oraz oliwą. Dodaj mąkę i jajo. Usmaż na patelni małe racuszki, smarując wcześniej powierzchnię patelni oliwą. Ser twarogowy pokrusz dokładnie widelcem i wymieszaj z jogurtem naturalnym. Dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i szczypior, dopraw solą i pieprzem. Racuszki przekładaj przygotowanym serowym dipem i podawaj z pokrojonym węgorzem.