
Polędwica wołowa w sosie z czerwonego wina
Składniki:
- ok. 1 kg polędwicy
- 5 g trawy żubrowej
- 50 ml octu balsamicznego
- 20 g pieprzu młotkowego
- sól
Sos:
- 0,7 l czerwonego wina
- 50 ml miodu
- 50 g rodzynek
- 1 kora cynamonu
- 50 g razowego chleba
- 100 g masła
Sposób wykonania:
Polędwicę oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Trawę żubrową łamiemy, mieszamy z kruszonym pieprzem i octem balsamicznym. Marynujemy polędwicę w marynacie z trawy żubrowej, pieprzu oraz octu i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po upływie tego czasu wyjmujemy z marynaty i grillujemy z każdej strony, a następnie pieczemy w temperaturze 74°C przez ok. 2 godziny.
Sos:
Miód wlewamy do naczynia i gotujemy, dodajemy czerwone wino, rodzynki oraz korę cynamonu, chleb razowy i podgrzewamy. Po zredukowaniu o połowę wyjmujemy korę cynamonu, a resztę dobrze miksujemy i przelewamy przez sito. Do sosu powoli dodajemy zimne masło, i ciągle mieszając, redukujemy go do uzyskania pożądanej konsystencji (sos powinien być aksamitny i po wylaniu na talerz nie powinien rozpływać się jak woda). Polędwicę kroimy w plastry i podajemy z sosem z czerwonego wina.