Polędwica wołowa w sosie z czerwonego wina
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • ok. 1 kg polędwicy
  • 5 g trawy żubrowej
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 20 g pieprzu młotkowego
  • sól

Sos:

  • 0,7 l czerwonego wina
  • 50 ml miodu
  • 50 g rodzynek
  • 1 kora cynamonu
  • 50 g razowego chleba
  • 100 g masła

Sposób wykonania:

Polędwicę oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Trawę żubrową łamiemy, mieszamy z kruszonym pieprzem i octem balsamicznym. Marynujemy polędwicę w marynacie z trawy żubrowej, pieprzu oraz octu i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po upływie tego czasu wyjmujemy z marynaty i grillujemy z każdej strony, a następnie pieczemy w temperaturze 74°C przez ok. 2 godziny.

Sos:

Miód wlewamy do naczynia i gotujemy, dodajemy czerwone wino, rodzynki oraz korę cynamonu, chleb razowy i podgrzewamy. Po zredukowaniu o połowę wyjmujemy korę cynamonu, a resztę dobrze miksujemy i przelewamy przez sito. Do sosu powoli dodajemy zimne masło, i ciągle mieszając, redukujemy go do uzyskania pożądanej konsystencji (sos powinien być aksamitny i po wylaniu na talerz nie powinien rozpływać się jak woda). Polędwicę kroimy w plastry i podajemy z sosem z czerwonego wina.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej