Risotto z  cukinią, suszonymi pomidorami  i borowikami

Składniki:

  • ryż arborio,
  • mała cukinia,
  • suszone pomidory (w oleju),
  • suszone borowiki,
  • szalotka,
  • natka kolendry,
  • bulion,
  • odrobina oliwy.

Sposób wykonania:

W rondelku zagotowujemy trochę bulionu, dodajemy grzyby i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Kroimy cebulę w kostkę, oliwę rozgrzewamy w garnku, w którym przygotowujemy risotto. Cebulę i imbir delikatnie podsmażamy na oliwie. Bulion odcedzamy, zachowując płyn, grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Do cebuli i imbiru dodajemy grzyby i wsypujemy cały ryż. Chwilę mieszamy, aby każde ziarenko zanurzyło się w oliwie i zrobiło się przezroczyste na krawędziach. Małymi porcjami dolewamy płyny do ryżu (ew. wino). Kiedy ryż wchłonie wodę/wino i zacznie leciutko przywierać do dna rondla, dolewamy niewielkimi porcjami bulion, wciąż mieszając. Gdy ryż będzie już miękki (bez białego środka po rozgryzieniu ziarna), dokładamy cukinię pokrojoną w kostkę i wcześniej osobno lekko podsmażoną, a następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory i natkę kolendry.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia Sabbiata z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej