
Risotto z cukinią, suszonymi pomidorami i borowikami
Składniki:
- ryż arborio,
- mała cukinia,
- suszone pomidory (w oleju),
- suszone borowiki,
- szalotka,
- natka kolendry,
- bulion,
- odrobina oliwy.
Sposób wykonania:
W rondelku zagotowujemy trochę bulionu, dodajemy grzyby i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Kroimy cebulę w kostkę, oliwę rozgrzewamy w garnku, w którym przygotowujemy risotto. Cebulę i imbir delikatnie podsmażamy na oliwie. Bulion odcedzamy, zachowując płyn, grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Do cebuli i imbiru dodajemy grzyby i wsypujemy cały ryż. Chwilę mieszamy, aby każde ziarenko zanurzyło się w oliwie i zrobiło się przezroczyste na krawędziach. Małymi porcjami dolewamy płyny do ryżu (ew. wino). Kiedy ryż wchłonie wodę/wino i zacznie leciutko przywierać do dna rondla, dolewamy niewielkimi porcjami bulion, wciąż mieszając. Gdy ryż będzie już miękki (bez białego środka po rozgryzieniu ziarna), dokładamy cukinię pokrojoną w kostkę i wcześniej osobno lekko podsmażoną, a następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory i natkę kolendry.