Darmowa dostawa krajowa od 500zł
14 dni na zmianę decyzji
Certyfikat bezpieczeństwa

Rolada z pesto i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 1 kg chudej szynki wieprzowej,
- 40 dkg szynki mielonej,
- 100 g pesto z bazylią,
- 100 g suszonych pomidorów,
- sól,
- pieprz.
- Marynata:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- po łyżeczce suszonych ziół: bazylia, tymianek, oregano,
- zioła prowansalskie,
- kolorowy pieprz (na wierzch).
Sposób wykonania:
Szynkę myjemy i przekrawamy wzdłuż (nie do końca), tak aby powstał jeden większy płat. Rozbijamy go na grubość ok 1 cm. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Z jednej smarujemy cienko zielonym pesto. Mięso mielone łączymy z pozostałym pesto i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mięso rozsmarowujemy na płacie szynki i układamy pokrojone w paseczki suszone pomidory. Zwijamy w roladę i związujemy nicią spożywczą. Marynujemy w oliwie i przyprawach przez całą noc, następnie pieczemy w temp. 180°C przez 120 minut.