Rolada z pesto i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 kg chudej szynki wieprzowej,
  • 40 dkg szynki mielonej,
  • 100 g pesto z bazylią,
  • 100 g suszonych pomidorów,
  • sól,
  • pieprz. 
  • Marynata:
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • po łyżeczce suszonych ziół: bazylia, tymianek, oregano, 
  • zioła prowansalskie,
  • kolorowy pieprz (na wierzch).

Sposób wykonania:

Szynkę myjemy i przekrawamy wzdłuż (nie do końca), tak aby powstał jeden większy płat. Rozbijamy go na grubość ok 1 cm. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Z jednej smarujemy cienko zielonym pesto. Mięso mielone łączymy z pozostałym pesto i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mięso rozsmarowujemy na płacie szynki i układamy pokrojone w paseczki suszone pomidory. Zwijamy w roladę i związujemy nicią spożywczą. Marynujemy w oliwie i przyprawach przez całą noc, następnie pieczemy w temp. 180°C przez 120 minut.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Garnek owalny 6L z naczyniem do gotowania na parze i pokrywą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Garnek owalny 6L z pokrywą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej