Roladki z farszem serowo-estragonowym z liśćmi nasturcji

Składniki:

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka,
  • 80 g jogurtowego serka,
  • 18 listków nasturcji plus kilka listków do dekoracji talerza,
  • 1 łyżka drobno posiekanych listków estragonu,
  • sok z połowy cytryny,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • sól morska,
  • 1 średnia żółta cukinia,
  • ok. 30 dkg kolorowych małych pomidorków,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka listków tymianku,
  • 9 kwiatów nasturcji,
  • 50 g serka twarogowego z pomidorami,
  • kilka kropel octu balsamicznego figowego.

Sposób wykonania:

Filety przekrawamy wzdłuż – uzyskujemy w ten sposób 6 części. W miseczce mieszamy serek z estragonem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Każdy płat mięsa smarujemy farszem serowym i układamy na nim po 3 listki nasturcji. Zwijamy rolady spinając je wykałaczkami, po czym układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy przez 10 minut. Cukinię kroimy obieraczką w długie, cienkie wstążki. Pomidorki przekrawamy na połówki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy wstążki z cukinii, przesmażamy około 3 minut, aby cukinia tylko delikatnie zmiękła, ale została al dente. Dorzucamy pomidorki i wlewamy sok z cytryny. Przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy. Kwiaty delikatnie płuczemy. Każdy z nich faszerujemy odrobiną serka za pomocą szprycy cukierniczej.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia mała (20 cm) z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej