
Roladki z farszem serowo-estragonowym z liśćmi nasturcji
Składniki:
- 3 pojedyncze filety z kurczaka,
- 80 g jogurtowego serka,
- 18 listków nasturcji plus kilka listków do dekoracji talerza,
- 1 łyżka drobno posiekanych listków estragonu,
- sok z połowy cytryny,
- świeżo mielony czarny pieprz,
- sól morska,
- 1 średnia żółta cukinia,
- ok. 30 dkg kolorowych małych pomidorków,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka listków tymianku,
- 9 kwiatów nasturcji,
- 50 g serka twarogowego z pomidorami,
- kilka kropel octu balsamicznego figowego.
Sposób wykonania:
Filety przekrawamy wzdłuż – uzyskujemy w ten sposób 6 części. W miseczce mieszamy serek z estragonem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Każdy płat mięsa smarujemy farszem serowym i układamy na nim po 3 listki nasturcji. Zwijamy rolady spinając je wykałaczkami, po czym układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy przez 10 minut. Cukinię kroimy obieraczką w długie, cienkie wstążki. Pomidorki przekrawamy na połówki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy wstążki z cukinii, przesmażamy około 3 minut, aby cukinia tylko delikatnie zmiękła, ale została al dente. Dorzucamy pomidorki i wlewamy sok z cytryny. Przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy. Kwiaty delikatnie płuczemy. Każdy z nich faszerujemy odrobiną serka za pomocą szprycy cukierniczej.