Sandacz pieczony z sałatką z marynowanych śliwek
Składniki:
- 500 g filetu sandacza
- sól i pieprz
- 50 g masła
- skórka z 1 cytryny
- 100 g marynowanych śliwek
- 100 g czerwonej cebuli
- 20 g natki pietruszki
- 20 ml oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
Sandacza oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Kroimy w steki, oprószamy solą i pieprzem oraz startą skórką z cytryny. Następnie układamy na pergaminie, na każdy stek z sandacza kładziemy małą kosteczkę masła. Pieczemy przez ok. 8 minut w piekarniku w temperaturze 160°C. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, śliwki na cztery, mieszamy z cebulą i posiekaną natką pietruszki, do tego dodajemy oliwę i lekko doprawiamy miodem. Na pieczonego sandacza pod koniec pieczenia układamy sałatkę z czerwonej cebuli i śliwek, po czym pieczemy jeszcze ok. 2 minuty.