Sandacz pieczony z sałatką z marynowanych śliwek
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 500 g filetu sandacza
  • sól i pieprz
  • 50 g masła
  • skórka z 1 cytryny
  • 100 g marynowanych śliwek
  • 100 g czerwonej cebuli
  • 20 g natki pietruszki
  • 20 ml oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

Sandacza oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Kroimy w steki, oprószamy solą i pieprzem oraz startą skórką z cytryny. Następnie układamy na pergaminie, na każdy stek z sandacza kładziemy małą kosteczkę masła. Pieczemy przez ok. 8 minut w piekarniku w temperaturze 160°C. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, śliwki na cztery, mieszamy z cebulą i posiekaną natką pietruszki, do tego dodajemy oliwę i lekko doprawiamy miodem. Na pieczonego sandacza pod koniec pieczenia układamy sałatkę z czerwonej cebuli i śliwek, po czym pieczemy jeszcze ok. 2 minuty.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej