Spaghetti z langusty
Składniki:
- 1 homar kolczasty (langusta) (ok. 500 g),
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- 250-300 g spaghetti,
- pół papryczki chili,
- pół łyżeczki papryki słodkiej,
- 1 ząbek czosnku,
- 150-200 g pomidorków daktylowych bez skórki,
- mały pęczek świeżej bazylii,
- mała cebulka biała,
- olej z oliwek extra vergin do smażenia.
Sposób wykonania:
Ponieważ homar kolczasty wymaga tylko kilku minut gotowania, przygotowanie dania zaczynamy od ugotowania spaghetti. Homara przecinamy na pół wzdłuż tułowia, wyjmujemy kolorowe wnętrzności (żółtawo-zielone i szare), następnie dokładnie płuczemy skorupiaka. Oczyszczonego homara możemy – w zależności od preferencji – pokroić na kilkucentymetrowe części lub zostawić połówki w całości. Na kilku łyżkach oleju extra vergin szklimy: cebulkę, chili, paprykę słodką i czosnek (zarumieniony czosnek wyjmujemy). Do tego wkładamy homara w kawałkach lub w całości, miąższem w dół i skorupą do góry. Po minucie smażenia podlewamy winem wytrawnym i odparowujemy. Następnie dodajemy posiekane pomidorki, bazylię i doprawiamy szczyptą soli. Dusimy jeszcze 2-4 minuty na dużym ogniu. Po tym czasie wrzucamy spaghetti, mieszamy, aby całe pokryły się sosem i podajemy.