Spaghetti  z langusty

Składniki:

  • 1 homar kolczasty (langusta) (ok. 500 g), 
  • 100 ml białego wytrawnego wina, 
  • 250-300 g spaghetti,
  • pół papryczki chili, 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 150-200 g pomidorków daktylowych bez skórki, 
  • mały pęczek świeżej bazylii, 
  • mała cebulka biała, 
  • olej z oliwek extra vergin do smażenia.

Sposób wykonania:

Ponieważ homar kolczasty wymaga tylko kilku minut gotowania, przygotowanie dania zaczynamy od ugotowania spaghetti. Homara przecinamy na pół wzdłuż tułowia, wyjmujemy kolorowe wnętrzności (żółtawo-zielone i szare), następnie dokładnie płuczemy skorupiaka. Oczyszczonego homara możemy – w zależności od preferencji – pokroić na kilkucentymetrowe części lub zostawić połówki w całości. Na kilku łyżkach oleju extra vergin szklimy: cebulkę, chili, paprykę słodką i czosnek (zarumieniony czosnek wyjmujemy). Do tego wkładamy homara w kawałkach lub w całości, miąższem w dół i skorupą do góry. Po minucie smażenia podlewamy winem wytrawnym i odparowujemy. Następnie dodajemy posiekane pomidorki, bazylię i doprawiamy szczyptą soli. Dusimy jeszcze 2-4 minuty na dużym ogniu. Po tym czasie wrzucamy spaghetti, mieszamy, aby całe pokryły się sosem i podajemy.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia królewska (32 cm) z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Zestaw do gotowania makaronu Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej