Spaghetti z pesto bazyliowym
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
Pesto bazyliowe:
- 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki sparzonych i obranych orzechów laskowych (mogą byś sosnowe)
- 3 łyżki sera parmezanu
- 5 łyżek oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 filet anchois
Sos:
- 1 ząbek czosnku
- 400 ml słodkiej śmietanki
- 40 g sera parmezanu
Sposób wykonania:
Makaron gotuj we wrzącej wodzie przez ok. 8–10 min. Pamiętaj aby był al’dente. Składniki na pesto zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Śmietankę zagotuj z plastrami czosnku i dodaj pesto. Chwilę podgrzej, po czym dodaj makaron. Dopraw solą i pieprzem oraz parmezanem.