Śródziemnomorskie  spaghetti z małżami

Składniki:

  • 1 kg małż (świeże lub mrożone), 
  • 400 g spaghetti,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek zielonej pietruszki,
  • 50 ml oliwy z oliwek, 
  • 50 g białej cebulki,
  • sól morska, 
  • pieprz czarny mielony, 
  • 100 g pomidorków daktylowych.

Sposób wykonania:

Jeśli wykorzystujemy świeże małże, szorujemy je szczoteczką i namaczamy w osolonej wodzie, aby wypluły z siebie piasek. Na 2 łyżkach oleju z oliwek szklimy czosnek, posiekaną cebulkę, natkę pietruszki i przekrojone na pół pomidorki. Kiedy te składniki się podsmażą, dodajemy małże. Dusimy pod przykryciem aż do otwarcia się skorupek (1-3 min.). W tym samym czasie gotujemy w osolonej wodzie spaghetti al dente. Wrzucamy makaron do patelni z małżami i wszystko mieszamy. Na koniec posypujemy odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i natką pietruszki.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia królewska (32 cm) z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Zestaw do gotowania makaronu Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej