Śródziemnomorskie spaghetti z małżami
Składniki:
- 1 kg małż (świeże lub mrożone),
- 400 g spaghetti,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 pęczek zielonej pietruszki,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 50 g białej cebulki,
- sól morska,
- pieprz czarny mielony,
- 100 g pomidorków daktylowych.
Sposób wykonania:
Jeśli wykorzystujemy świeże małże, szorujemy je szczoteczką i namaczamy w osolonej wodzie, aby wypluły z siebie piasek. Na 2 łyżkach oleju z oliwek szklimy czosnek, posiekaną cebulkę, natkę pietruszki i przekrojone na pół pomidorki. Kiedy te składniki się podsmażą, dodajemy małże. Dusimy pod przykryciem aż do otwarcia się skorupek (1-3 min.). W tym samym czasie gotujemy w osolonej wodzie spaghetti al dente. Wrzucamy makaron do patelni z małżami i wszystko mieszamy. Na koniec posypujemy odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i natką pietruszki.