Tagliatele z krewetkami i warzywami w sosie orzechowym
Składniki:
- 300 g makaronu,
- 250 g mrożonych krewetek koktajlowych,
- ½ pęczka cebulki dymki,
- 1 duża marchew,
- 1 średnia cukinia,
- 2 łyżki posiekanej kolendry.
Marynata do krewetek:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z połowy cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry,
- sól,
- pieprz.
Sos orzechowy:
- ¼ szklanki masła orzechowego,
- ¼ szklanki wywaru warzywnego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- 2 ząbki czosnku (starte na tarce o drobnych oczkach),
- 1 łyżka miodu.
Sposób wykonania:
Składniki marynaty: oliwę, sok z cytryny, kolendrę oraz starte na tarce ząbki czosnku dokładnie mieszamy. Krewetki rozmrażamy, posypujemy solą i pieprzem, zalewamy marynatą i odstawiamy na około 20 minut w chłodne miejsce. Następnie je odsączamy i smażymy na rozgrzanej oliwie przez minutę z każdej strony. Wszystkie składniki sosu dokładnie miksujemy. Marchew i cukinię kroimy w cienkie słupki, a dymkę siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy marchew i cukinię. Smażymy około 2-3 minut. Następnie dodajemy dymkę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy jeszcze około minuty. Sos orzechowy wlewamy do podsmażonych warzyw i chwilę podgrzewamy. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mieszamy z sosem i posypujemy świeżą kolendrą.