Tagliatele z krewetkami i warzywami w sosie orzechowym

Składniki:

  • 300 g makaronu,
  • 250 g mrożonych krewetek koktajlowych,
  • ½ pęczka cebulki dymki,
  • 1 duża marchew,
  • 1 średnia cukinia,
  • 2 łyżki posiekanej kolendry.

Marynata do krewetek:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry,
  • sól,
  • pieprz.

Sos orzechowy:

  • ¼ szklanki masła orzechowego,
  • ¼ szklanki wywaru warzywnego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • 2 ząbki czosnku (starte na tarce o drobnych oczkach),
  • 1 łyżka miodu.

Sposób wykonania:

Składniki marynaty: oliwę, sok z cytryny, kolendrę oraz starte na tarce ząbki czosnku dokładnie mieszamy. Krewetki rozmrażamy, posypujemy solą i pieprzem, zalewamy marynatą i odstawiamy na około 20 minut w chłodne miejsce. Następnie je odsączamy i smażymy na rozgrzanej oliwie przez minutę z każdej strony. Wszystkie składniki sosu dokładnie miksujemy. Marchew i cukinię kroimy w cienkie słupki, a dymkę siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy marchew i cukinię. Smażymy około 2-3 minut. Następnie dodajemy dymkę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy jeszcze około minuty. Sos orzechowy wlewamy do podsmażonych warzyw i chwilę podgrzewamy. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mieszamy z sosem i posypujemy świeżą kolendrą.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Zestaw do gotowania makaronu Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej