Uszka z bryndzą w kremie z pieczonych buraków
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 200 g bryndzy
  • 50 g cebuli
  • 20 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 250 g mąki
  • żółtko z 1 jaja
  • ciepła woda do konsystencji
  • 200 g pieczonych buraków
  • 50 g jabłka
  • 50 g ziemniaków
  • 20 g octu balsamicznego
  • 20 g cukru
  • 5 g suchego majeranku
  • 50 g masła

Sposób wykonania:

Z mąki, żółtka i ciepłej wody przygotowujemy ciasto pierogowe. Cebulę pokrojoną w kostkę podduszamy na maśle, dodajemy do bryndzy, do tego posiekany ząbek czosnku. Następnie doprawiamy pieprzem i odrobiną soli. Formujemy kulki i zawijamy w rozwałkowane ciasto, tworząc kształt uszek. Upieczone buraki dusi-my z jabłkami i ziemniakami, gotujemy do miękkości i miksujemy, doprawiamy octem balsamicznym, cukrem i majerankiem, na koniec dodajemy masło. Uszka gotujemy we wrzącej wodzie, podajemy na kremie z pieczonego buraka.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Blender Philipiak Storm II Blender Philipiak Storm II 2
0,00 zł
Towar dostępny
Katalog produktów

Blender Philipiak Storm II

Zestaw do gotowania makaronu Philipiak Futuro Zestaw do gotowania makaronu Philipiak Futuro 2
0,00 zł
Towar dostępny
Katalog produktów

Zestaw do gotowania makaronu Philipiak Futuro

Zestaw garnków Philipiak Optimum Futuro Zestaw garnków Philipiak Optimum Futuro 2
0,00 zł
Towar dostępny
Katalog produktów

Zestaw garnków Philipiak Optimum Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej