
Uszka z bryndzą w kremie z pieczonych buraków
Składniki:
- 200 g bryndzy
- 50 g cebuli
- 20 g masła
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 250 g mąki
- żółtko z 1 jaja
- ciepła woda do konsystencji
- 200 g pieczonych buraków
- 50 g jabłka
- 50 g ziemniaków
- 20 g octu balsamicznego
- 20 g cukru
- 5 g suchego majeranku
- 50 g masła
Sposób wykonania:
Z mąki, żółtka i ciepłej wody przygotowujemy ciasto pierogowe. Cebulę pokrojoną w kostkę podduszamy na maśle, dodajemy do bryndzy, do tego posiekany ząbek czosnku. Następnie doprawiamy pieprzem i odrobiną soli. Formujemy kulki i zawijamy w rozwałkowane ciasto, tworząc kształt uszek. Upieczone buraki dusi-my z jabłkami i ziemniakami, gotujemy do miękkości i miksujemy, doprawiamy octem balsamicznym, cukrem i majerankiem, na koniec dodajemy masło. Uszka gotujemy we wrzącej wodzie, podajemy na kremie z pieczonego buraka.