Zapiekanka makaronowa z rybą i brokułami
Składniki:
- 60 dag filetów z ryby (sola, łosoś lub wg uznania),
- sól,
- biały pieprz,
- pęczek brokułów,
- cebula,
- łyżka masła,
- 2 łyżki mąki,
- ½ łyżeczki curry,
- półtorej szklanki mleka,
- 2 łyżki majonezu,
- sok z połowy cytryny,
- ok. 30 dag żółtego sera,
- ½ opakowania makaronu pene.
Sposób wykonania:
Filety płuczemy, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy na 10 minut, a następnie kroimy w małe kawałki. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Brokuły dzielimy na różyczki, blanszujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w talarki i podsmażamy na maśle. Dodajmy mąkę, curry i mieszając smażymy jeszcze ok. 5 minut. Wlewamy mleko, zmniejszamy ogień i często mieszając, dusimy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy majonez, sok z cytryny, brokuły, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Do gorącego sosu wkładamy kawałki ryby i delikatnie mieszamy. Do natłuszczonej formy wkładamy makaron, na to sos z rybą i brokułami, a na wierzch posypujemy żółtym serem i oregano. Pieczemy przez 25 minut w 200°C.