Autorskie risotto gruszkowe na brzozowym soku
Składniki:
- szklanka ryżu arborio,
- szklanka białego wina typu Muskat,
- dwie butelki 0,33 soku z brzozy,
- 2 gruszki,
- cukier trzcinowy,
- 0,2 l śmietany kremówki,
- 0,03 l mocnego ulubionego alkoholu,
- masło,
- 1/2 cytryny,
- cukier waniliowy,
- laska kory cynamonu,
- sól.
Sposób wykonania:
Masło roztapiamy na patelni, wsypujemy do niego ryż z korą cynamonu i po nabraniu białego koloru zalewamy winem. Czekamy do odparowania i dodajemy partiami sok brzozowy w miarę wchłaniania go przez ryż do uzyskania miękkich, ale jędrnych ziaren (al dente). Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę cukru waniliowego, szczyptę soli, a po zdjęciu z ognia – śmietanę kremówkę. Całość mieszamy i odstawiamy pod przy-kryciem. Na drugiej patelni karmelizujemy obraną i pokrojoną w segmenty gruszkę na maśle i cukrze trzcinowym, dodajemy sok z połówki cytryny i alkohol. Gdy owoce zmiękną, wykładamy ryż na talerz, dodajemy gruszki z karmelem.