Autorskie risotto gruszkowe na brzozowym soku

Składniki:

  • szklanka ryżu arborio,
  • szklanka białego wina typu Muskat, 
  • dwie butelki 0,33 soku z brzozy, 
  • 2 gruszki, 
  • cukier trzcinowy, 
  • 0,2 l śmietany kremówki, 
  • 0,03 l mocnego ulubionego alkoholu, 
  • masło, 
  • 1/2 cytryny, 
  • cukier waniliowy, 
  • laska kory cynamonu, 
  • sól.

Sposób wykonania:

Masło roztapiamy na patelni, wsypujemy do niego ryż z korą cynamonu i po nabraniu białego koloru zalewamy winem. Czekamy do odparowania i dodajemy partiami sok brzozowy w miarę wchłaniania go przez ryż do uzyskania miękkich, ale jędrnych ziaren (al dente). Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę cukru waniliowego, szczyptę soli, a po zdjęciu z ognia – śmietanę kremówkę. Całość mieszamy i odstawiamy pod przy-kryciem. Na drugiej patelni karmelizujemy obraną i pokrojoną w segmenty gruszkę na maśle i cukrze trzcinowym, dodajemy sok z połówki cytryny i alkohol. Gdy owoce zmiękną, wykładamy ryż na talerz, dodajemy gruszki z karmelem.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia Sabbiata z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej