Ciasto drożdżowe z dynią i suszoną żurawiną
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 130 ml żółtek jaj
  • 50 g pieczonej dyni
  • 135 g cukru
  • 50 g drożdży
  • 165 ml ciepłego mleka
  • 135 g masła
  • 100 g żurawiny

Sposób wykonania:

Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier, obsypujemy częścią mąki i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy zaczyna rosnąć, dodajemy żółtka jaj, dynię pieczoną, resztkę mąki i cukru oraz suszoną żurawinę. Z tego wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie nam się odklejać od rąk. Pod koniec wyrabiania dodajemy ciepłe rozpuszczone masło i jeszcze wyrabiamy. Gotowe przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. godzinę, po upieczeniu smarujemy klarowanym masłem.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Lasagnera mała Philipiak Lasagnera mała Philipiak 2
0,00 zł
Towar dostępny
Katalog produktów

Lasagnera mała Philipiak

Rondel 1,2L (12 cm) Philipiak Futuro z pokrywą Rondel 1,2L (12 cm) Philipiak Futuro z pokrywą 2
0,00 zł
Produkt niedostępny
Katalog produktów

Rondel 1,2L (12 cm) Philipiak Futuro z pokrywą

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej