Crema catalana
Składniki:
- 1 l mleka,
- 6 żółtek,
- cukier biały, wanilinowy i trzcinowy,
- cynamon,
- cytryna,
- skórka pomarańczowa,
- mąka kukurydziana.
Sposób wykonania:
Połowę mleka gotujemy z cukrem wanilinowym, cynamonem i skórką pomarańczową. Żółtka ucieramy z cukrem i zalewamy delikatnie gorącym mlekiem, energicznie mieszając. Resztę mleka mieszamy z mąką i wlewamy do masy żółtkowej. Całość podgrzewamy na bardzo małym ogniu do zgęstnienia. (Ważne, żeby nie zagotować!). Gotowy budyń przelewamy do miseczek, po przestudzeniu wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Przed podaniem wierzch posypujemy cukrem trzcinowym. Można zapiec w piekarniku i wówczas na wierzchu powstaje specyficzna dla crema catalana chrupiąca skorupka.