Crema catalana

Składniki:

  • 1 l mleka,
  • 6 żółtek,
  • cukier biały, wanilinowy i trzcinowy,
  • cynamon,
  • cytryna,
  • skórka pomarańczowa,
  • mąka kukurydziana.

Sposób wykonania:

Połowę mleka gotujemy z cukrem wanilinowym, cynamonem i skórką pomarańczową. Żółtka ucieramy z cukrem i zalewamy delikatnie gorącym mlekiem, energicznie mieszając. Resztę mleka mieszamy z mąką i wlewamy do masy żółtkowej. Całość podgrzewamy na bardzo małym ogniu do zgęstnienia. (Ważne, żeby nie zagotować!). Gotowy budyń przelewamy do miseczek, po przestudzeniu wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Przed podaniem wierzch posypujemy cukrem trzcinowym. Można zapiec w piekarniku i wówczas na wierzchu powstaje specyficzna dla crema catalana chrupiąca skorupka.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej