Creme brulee z glazurowaną gruszką i śliwką
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 5 żółtek jaj
  • 500 ml śmietany
  • 50 g cukru do masy śmietanowej
  • 30 g cukru pudru do owoców
  • 1 laska wanilii,
  • 40 g suszonych śliwek
  • 3 goździki
  • 20 g rumu
  • 1 pomarańcza
  • szczypta lawendy
  • maliny do dekoracji
  • 2 gruszki
  • 4 świeże śliwki węgierki

Sposób wykonania:

Śmietanę zagotowujemy z lawendą i ziarenkami z laski wanilii. Odstawiamy po zagotowaniu na 15 minut do wystudzenia. Odcedzamy i mieszamy dokładnie z żółtkami jaja. Powoli podgrzewamy na łaźni wodnej, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę suszoną węgierkę i przelewamy do przygotowanych porcjowych naczynek. Wstawiamy do lodówki, aby masa zastygła (na ok. 4 godziny). Przed podaniem posypujemy cukrem i opalamy palnikiem tak, aby cukier się skarmelizował. Gruszkę obieramy i kroimy w cząsteczki. Świeże śliwki kroimy na ćwiartki. Cukier puder upalamy na patelni na złoty kolor, wrzucamy goździki i dolewamy sok z pomarańczy oraz rum. Dodajemy owoce i przez chwilę wszystko dusimy (ok. 5 minut) na wolnym ogniu. Creme brulee podajemy z glazurowanymi owocami i dekorujemy malinami.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Patelnia mała Philipiak Futuro z pokrywą kulistą Patelnia mała Philipiak Futuro z pokrywą kulistą 2
0,00 zł
Towar dostępny
Katalog produktów

Patelnia mała Philipiak Futuro z pokrywą kulistą

Zestaw garnków Philipiak Optimum Futuro Zestaw garnków Philipiak Optimum Futuro 2
0,00 zł
Towar dostępny
Katalog produktów

Zestaw garnków Philipiak Optimum Futuro

Zestaw rondli Tris Philipiak Futuro Zestaw rondli Tris Philipiak Futuro 2
0,00 zł
Produkt niedostępny
Katalog produktów

Zestaw rondli Tris Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej