Greckie ryżowe ciasteczka

Składniki:

  • 6 arkuszy ciasta filo, 
  • 100 g ryżu, 
  • 2,5 szklanki mleka 3,2 proc., 
  • 1 laska wanilii,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli, 
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny, 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 
  • olej do smażenia, 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób wykonania:

Ryż zalewamy mlekiem, dodajemy cukier, sól, skórkę z cytryny, laskę wanilii przeciętą wzdłuż, z której nożem ścieramy nasionka i też dodajemy do mleka. Gotujemy ok. 30 min. na małym ogniu, często mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy, zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia, a następnie do lodówki na godzinę, ponieważ masa musi być zimna. Ciasto filo rozwijamy, odkładamy 6 arkuszy, resztę ponownie zawijamy w rolkę, owijamy folią i przechowujemy w lodówce. Pierwszy płat ciasta rozkładamy na blacie (resztę trzymamy pod mokrą ściereczką, aby nie wysychało). Arkusz ciasta kroimy radełkiem wzdłuż dłuższego boku na 4 paski. Na każdym z pasków, przy dłuższej krawędzi układamy 4 łyżeczki masy ryżowej (4 porcje po jednej łyżeczce). Następnie pędzelkiem namoczonym w wodzie smarujemy ciasto dokoła masy i przykrywamy drugą połową ciasta, lekko dociskając, aby brzegi się skleiły i nadzienie nie wydostało się na zewnątrz podczas smażenia. Kroimy radełkiem w poprzek, oddzielając od siebie ciasteczka. W szerokim rondlu lub patelni rozgrzewamy olej i smażymy ciasteczka z obu stron do zrumienienia (po około 1 minucie z każdej strony). Odkładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i podajemy.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Garnkopiekarnik Bombatina (32 cm) z pokrywą Venturi Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej