Imbirowy krem brulee
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 1 litr śmietanki 30 proc.
  • 12 żółtek jaj
  • 50 g świeżego imbiru
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 laska waniliowa
  • 100 g malin świeżych lub mrożonych

Sposób wykonania:

Śmietankę zagotowujemy z drobno posiekanym lub startym imbirem i odstawiamy na 20 minut, żeby przeszła aromatem. Odcedzamy imbir na sicie i do śmietanki dodajemy rozmącone żółtka wymieszane z odrobiną gorącej śmietanki. Cały czas intensywnie mieszamy, podgrzewając na wolnym ogniu. Następnie dodajemy wyskrobane ziarna laski waniliowej i cukier puder. I jeszcze raz delikatnie zagotowujemy na wolnym ogniu. Na dno filiżanek wykładamy maliny i zalewamy masą śmietanową. Odstawiamy do wystygnięcia i schładzamy w lodówce. Krem jest najlepszy na drugi dzień, koniecznie karmelizowany cukrem.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej