Imbirowy krem brulee
Składniki:
- 1 litr śmietanki 30 proc.
- 12 żółtek jaj
- 50 g świeżego imbiru
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 laska waniliowa
- 100 g malin świeżych lub mrożonych
Sposób wykonania:
Śmietankę zagotowujemy z drobno posiekanym lub startym imbirem i odstawiamy na 20 minut, żeby przeszła aromatem. Odcedzamy imbir na sicie i do śmietanki dodajemy rozmącone żółtka wymieszane z odrobiną gorącej śmietanki. Cały czas intensywnie mieszamy, podgrzewając na wolnym ogniu. Następnie dodajemy wyskrobane ziarna laski waniliowej i cukier puder. I jeszcze raz delikatnie zagotowujemy na wolnym ogniu. Na dno filiżanek wykładamy maliny i zalewamy masą śmietanową. Odstawiamy do wystygnięcia i schładzamy w lodówce. Krem jest najlepszy na drugi dzień, koniecznie karmelizowany cukrem.