Naleśniki z Malibu i owocami
Składniki (na 4 porcje):
- 2 jaja
- 200 ml mleka
- 50 ml wody
- 20 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 50 ml oleju
- 150 ml Malibu
- 2 łyżki miodu
- 2 limonki
- 100 g malin lub truskawek (mogą być mrożone)
- 50 g masła
Sposób wykonania:
Jajo ubij z cukrem na puszystą masę, dolej mleko i wodę, wymieszaj z mąką. Dolej olej i wszystko dokładnie wyrób. Z tak przygotowanego ciasta smaż naleśniki na złoty kolor. Następnie rozpuść miód na patelni, dodaj skórkę z połowy limonki oraz dolej sok z limonek. Teraz wlej Malibu i włóż masło w małych kawałkach. Rozpuść je w syropie i gotuj ok. 2 min na wolnym ogniu. Na koniec dodaj anyż i kardamon. Do tak przygotowanego syropu włóż naleśniki złożone na ćwiartki i podgrzewaj przez ok. 30 sekund. Do syropu możesz dolać trochę wytrawnego wina lub odrobinę wody. Podawaj na gorąco.