Naleśniki z Malibu i owocami
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 jaja
  • 200 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 20 g cukru
  • 200 g mąki pszennej 
  • 50 ml oleju
  • 150 ml Malibu 
  • 2 łyżki miodu
  • 2 limonki
  • 100 g malin lub truskawek (mogą być mrożone)
  • 50 g masła

Sposób wykonania:

Jajo ubij z cukrem na puszystą masę, dolej mleko i wodę, wymieszaj z mąką. Dolej olej i wszystko dokładnie wyrób. Z tak przygotowanego ciasta smaż naleśniki na złoty kolor. Następnie rozpuść miód na patelni, dodaj skórkę z połowy limonki oraz dolej sok z limonek. Teraz wlej Malibu i włóż masło w małych kawałkach. Rozpuść je w syropie i gotuj ok. 2 min na wolnym ogniu. Na koniec dodaj anyż i kardamon. Do tak przygotowanego syropu włóż naleśniki złożone na ćwiartki i podgrzewaj przez ok. 30 sekund. Do syropu możesz dolać trochę wytrawnego wina lub odrobinę wody. Podawaj na gorąco.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia królewska (32 cm) z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej