Nektarynki glazurowane
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 300 g nektarynek
  • 3 łyżki cukru
  • 150 ml różowego wina
  • 3 laski cynamonu
  • 2 limonki
  • kilka plasterków świeżego imbiru
  • 2 łyżki masła

Sposób wykonania:

Wyjmujemy pestki z nektarynek i kroimy je na ósemki. Cukier rozpuszczamy w naczyniu Philipiak na jasno złoty karmel, dodajemy różowe wino, cynamon i startą skórkę z limonki. Doprawiamy plastrami imbiru. Kiedy karmel się całkiem rozpuści, dodajemy nektarynki i gotujemy przez 5 minut. Na koniec dodajemy masło i już nie gotujemy. Możemy również podawać tak przygotowane nektarynki z naturalnym gęstym jogurtem.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia mała (20 cm) z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Patelnia Sabbiata z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej