Owocowy kompot
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 200 g mieszanych mrożonych owoców (najlepiej żurawina, truskawki i malina)
  • 1 kłącze świeżego imbiru
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
  • 4 łyżki cukru

Sposób wykonania:

Cukier upalamy na jasny karmel i dodajemy do niego owoce. Zagotowujemy w rondlu Philipiak z dodatkiem posiekanej skórki cytryny. Kiedy już karmel się rozpuści, dodajemy plastry świeżego imbiru i posiekaną bazylię. Zagęszczamy kompot zawiesiną z wody i mąki ziemniaczanej. Możemy podawać ostudzony kompot z dodatkiem łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub z serkiem mascarpone.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej