Owsiano-marchewkowe babeczki z konfiturą śliwkową
Składniki:
- 1 duża marchew
- 2 łyżki suszonych płatków owsianych
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 łyżki mleka
- 3 jaja
- 2 łyżki cukru
- 200 g mąki pszennej
- 100 g sera twarogowego niemielonego
- szczypta cynamonu mielonego
- 300 g śliwek węgierek
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki octu winnego
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
Sposób wykonania:
Jaja ubijać z cukrem na puszysta masę. Powoli dolewać olej i mleko. Do masy dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Na koniec doprawić cynamonem i dodać marchew startą na drobnych oczkach. Całość przełożyć do papierowych foremek. W środek każdej babeczki włożyć kawałek twarogowego sera, posypać po wierzchu płatkami owsianymi. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min. Śliwki przesmażyć na karmelu i zalać octem i winem. Gotować aż śliwki się rozgotują. Przetrzeć przez sito i podawać konfiturę razem z babeczkami.