Owsiano-marchewkowe babeczki z konfiturą śliwkową
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki: 

  • 1 duża marchew
  • 2 łyżki suszonych płatków owsianych
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki mleka
  • 3 jaja
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g sera twarogowego niemielonego
  • szczypta cynamonu mielonego
  • 300 g śliwek węgierek
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina

Sposób wykonania:

Jaja ubijać z cukrem na puszysta masę. Powoli dolewać olej i mleko. Do masy dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Na koniec doprawić cynamonem i dodać marchew startą na drobnych oczkach. Całość przełożyć do papierowych foremek. W środek każdej babeczki włożyć kawałek twarogowego sera, posypać po wierzchu płatkami owsianymi. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min. Śliwki przesmażyć na karmelu i zalać octem i winem. Gotować aż śliwki się rozgotują. Przetrzeć przez sito i podawać konfiturę razem z babeczkami.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej