Pana cotta z sosem truskawkowym
Składniki:
- 200 ml mleka,
- 200 g śmietany kremówki,
- 10 g żelatyny,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 500 g truskawek,
- 1/2 szklanki cukru.
Sposób wykonania:
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy śmietanę i cukier waniliowy. Podgrzewamy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając aż do rozpuszczenia się cukru. Całość zagotowujemy, wyłączamy ogień, wsypujemy żelatynę i mieszamy dokładnie do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Masę przelewamy do czterech naczynek i odstawiamy do stężenia. Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek i kroimy na mniejsze części. Do rondelka wsypujemy cukier, skrapiamy go wodą. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu i karmelizujemy cukier (nie mieszamy!). Gdy cukier się rozpuści, dodajemy truskawki, po czym smażymy je w cukrze aż zaczną się rozpadać. Następnie zdejmujemy z ognia, blendujemy i wstawiamy ponownie na ogień. Smażymy dalej całość dotąd, aż część wody odparuje i uzyskamy gęsty, kremowy sos. Ostudzony sos przelewamy do naczynek. Sos jest dość słodki, dlatego do masy śmietanowej nie dodajemy już cukru.