Pana cotta  z sosem truskawkowym

Składniki:

  • 200 ml mleka,
  • 200 g śmietany kremówki, 
  • 10 g żelatyny,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 500 g truskawek,
  • 1/2 szklanki cukru.

Sposób wykonania:

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy śmietanę i cukier waniliowy. Podgrzewamy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając aż do rozpuszczenia się cukru. Całość zagotowujemy, wyłączamy ogień, wsypujemy żelatynę i mieszamy dokładnie do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Masę przelewamy do czterech naczynek i odstawiamy do stężenia. Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek i kroimy na mniejsze części. Do rondelka wsypujemy cukier, skrapiamy go wodą. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu i karmelizujemy cukier (nie mieszamy!). Gdy cukier się rozpuści, dodajemy truskawki, po czym smażymy je w cukrze aż zaczną się rozpadać. Następnie zdejmujemy z ognia, blendujemy i wstawiamy ponownie na ogień. Smażymy dalej całość dotąd, aż część wody odparuje i uzyskamy gęsty, kremowy sos. Ostudzony sos przelewamy do naczynek. Sos jest dość słodki, dlatego do masy śmietanowej nie dodajemy już cukru.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej