Panna cotta z malinami
Składniki:
- 330 ml śmietanki 30 proc.,
- 4 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 2 łyżki zimnego mleka,
- 0,5 kg garnuszek malin (mogą być mrożone),
- 1 łyżka cukru pudru.
Sposób wykonania:
Śmietankę podgrzewamy z cukrami do zawrzenia i rozpuszczenia się cukru. W międzyczasie zalewamy żelatynę zimnym mlekiem, mieszamy i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Gdy śmietanka zacznie wrzeć, ściągamy ją z ognia i dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy, aby się rozpuściła. Lekko studzimy i rozlewamy do foremek lub filiżanek delikatnie natłuszczonych olejem. Odstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
Sos: kilka malin odkładamy do dekoracji, resztę wsypujemy do garnuszka, dodajemy cukier i kilka minut podgrzewamy. Maliny przecieramy przez sitko, aby pozbyć się ziarenek, i studzimy. Zastygniętą panna cottę wykładamy na talerz, dekorujemy owocami i polewamy sosem.