Panna cotta z malinami
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 330 ml śmietanki 30 proc.,
  • 4 łyżeczki cukru, 
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu,
  • 2 łyżeczki żelatyny, 
  • 2 łyżki zimnego mleka, 
  • 0,5 kg garnuszek malin (mogą być mrożone), 
  • 1 łyżka cukru pudru.

Sposób wykonania:

Śmietankę podgrzewamy z cukrami do zawrzenia i rozpuszczenia się cukru. W międzyczasie zalewamy żelatynę zimnym mlekiem, mieszamy i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Gdy śmietanka zacznie wrzeć, ściągamy ją z ognia i dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy, aby się rozpuściła. Lekko studzimy i rozlewamy do foremek lub filiżanek delikatnie natłuszczonych olejem. Odstawiamy do lodówki, aby masa stężała. 

Sos: kilka malin odkładamy do dekoracji, resztę wsypujemy do garnuszka, dodajemy cukier i kilka minut podgrzewamy. Maliny przecieramy przez sitko, aby pozbyć się ziarenek, i studzimy. Zastygniętą panna cottę wykładamy na talerz, dekorujemy owocami i polewamy sosem.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej